THE ARMED MAN

The armed man is de titel van een mis gecomponeerd door de Welshe componist Karl William Jenkins OBE, met als ondertitel “A Mass for Peace”. Het stuk is gecomponeerd in opdracht van het “The Royal Armouries” (de koninklijke arsenalen) museum in Leeds ter gelegenheid van de Millennium vieringen. De premiere vond plaats in London in 2000, in de Royal Albert Hall. Het stuk was oorspronkelijk opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo crisis, die plaats vond terwijl Jenkins aan zijn compositie werkte.

Net als eerder het “War Requiem” van Benjamin Britten is het in essentie een antioorlog stuk. Ook net als Britten’s werk is het opgebouwd rond het ordinarium van de christelijke mis, die gecombineerd wordt met andere bronnen, onder andere het vijftiende-eeuwse volkslied “L’homme armé” in het eerste en het laatste deel.

De teksten die gebruikt worden vallen in drie categoriën: heroïsche teksten over oorlog en geweld, smartelijke teksten over de gevolgen van het geweld en tenslotte de teksten die hoop brengen en die er op wijzen dat duurzame vrede mogelijk is. Het geheel wordt samengebonden door de oproep tot gebed en de delen uit het ordinarium.
Bron: Mediorenkoor
Op zaterag 18 november 2017  zal in de IJsseldijkkerk van Krimpen aan den IJssel een uitvoering worden verzorgd door l’ Espérance en het Chr. Ensemble Parlando van “The Armed Man” van Karl Jenkins.

Geef een reactie