Les Sept Paroles du Christ sur la Croix

Op 30 november 1857 wordt in Parijs een nieuwe kerk ingewijd: de Ste. Clothilde. César Franck wordt benoemd als organist. Tot aan zijn overlijden bespeelt hij het grote nieuwe orgel, gebouwd door de beroemde orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.
In het begin van deze periode schrijft Franck zijn passiemuziek “Sept Paroles du Christ en croix”. Het werk is door Franck zelf gedateerd op 14 augustus 1859.
In de passiemuziek van bijvoorbeeld Johann Sebastian Bach is het lijdensverhaal integraal op muziek gezet. Franck toonzet alleen de zeven kruiswoorden. Deze uitspraken van Jezus worden verbonden met andere teksten uit de bijbel en de liturgie. Waarschijnlijk is het de bedoeling van Franck geweest om de acht delen waaruit de cyclus bestaat een afzonderlijke plaats in de liturgie te geven.
Zes delen hebben een rustig tot langzaam tempo. Daardoor geven ze de ruimte voor meditatie. In alle delen worden innerlijke emoties van de gelovige luisteraar geleid door een muzikale uitbeelding van de tekst.
Deze passiemuziek is geschreven voor solisten, koor en orkest.

Bron: COV SURSUM CORDA

Geef een reactie